Jak nie dać się grypie?

 

Jak nie dać się grypie?- takie pytanie rodzi się co roku w okresie od jesieni do wiosny.

 W tym roku grypa zaatakowała ze zdwojoną siłą i pomimo mroźnej zimy, nie odpuszcza. Cały kłopot z grypą polega na tym, że zarazić się nią można wszędzie, nie tylko przez kichniecie i pocałunek. Zarazki mogą być wszędzie, na wydanej w sklepie monecie, poręczy w autobusie, klawiaturze komputera i na klamce do twojego mieszkania. Wirusy są również ukryte w miejscach, gdzie w wysuszonych kropelkach będą na Ciebie czekać nawet 24 godziny. Może to być blat stołu czy też szyba w oknie.

Grypę często mylimy ze zwykłym przeziębieniem, a przez to ją lekceważymy co jest poważnym błędem, gdyż grypy NIGDY NIE WOLNO LEKCEWAŻYĆ.

Niedoleczona może być tragiczna w  skutkach dla naszego zdrowia, a nawet życia. Częstymi powikłaniami jest zapalenie zatok, zapalenie oskrzeli lub płuc,zapalenie opon mózgowych, a nawet uszkodzenie mięśnia sercowego.

Jak pokonać grypę?

Na każdym kroku krzyczą do nas reklamy oferujące coraz lepsze i cudowniejsze środki przeciwko grypie i przeziębieniu.. obiecują natychmiastową poprawę zdrowia.. ale czy tak jest istotnie?

 Czy w dłuższej perspektywie jest to dobre dla naszego zdrowia? Niekoniecznie…

Grypa w odróżnieniu od zwykłego przeziębienia atakuje nagle. Wieczorem człowiek jest zdrowy, a rano wstaje ciężko chory. Grypa pełnoobjawowa powala z nóg,powoduje suchy kaszel, wysoką gorączkę, światłowstręt, bóle mięśniowo- stawowe.To wszystko nie ustępuje po lekach pomagających przy przeziębieniu.  

 Proces ten trwa od 4 do 7 dni i nie należy w tym czasie spieszyć się ze zbytnim obniżaniem temperatury środkami przeciwgorączkowymi,ani też brać antybiotyków.

 Dlaczego ?

Choć gorączka pogarsza nasze samopoczucie, to tak naprawdę jest sojusznikiem organizmu w walce z wirusami i bakteriami. Gorączka świadczy o dobrej pracy systemu odpornościowego. Gdy temperatura jest podwyższona zmniejsza się stężenie żelaza i cynku w osoczu, co hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych.Trudniej jest im też  się rozmnażać. Nie wolno jednak dopuszczać do zbyt wysokiej gorączki, gdyż może to być niebezpieczne dla naszego zdrowia, a nawet życia.

Z kolei antybiotyki choć zniszczą część bakterii chorobotwórczych, to jeszcze bardziej zaszkodzą pożytecznym bakteriom. Po pewnym czasie bakterie chorobotwórcze ponownie „zbiorą siły” i zaatakują organizm, a szkodę jaką wyrządzisz przy tym mikroflorze układu trawiennego  będziesz naprawiał długo.

Co zatem robić?

To, co Ci zaproponuję wymagać będzie od Ciebie trochę „zachodu”, ale z pewnością będzie z korzyścią dla Twojego zdrowia i lepszej w przyszłości odporności. Osobiście leczę się tylko naturalnymi sposobami, co pozwala mi uniknąć grypy i przeziębień. Jeśli zachoruję ( a zdarza się to raz na kilka lat) proces ten trwa bardzo krótko, a jego przebieg jest bardzo łagodny.

Sprawdzone przepisy

 

1.)  Jeśli czujesz, że zaczyna Cię boleć głowa i mięśnie, weź szybko kąpiel z dodatkiem garści soli i wypij kubek gorącego piwa lub wina z korzeniami. To na dobry początek.

 

2.)  Przed snem przetrzyj szyję i klatkę piersiową octem jabłkowym, który rozgrzewa i pomaga zwalczyć infekcję. Następnie porządnie wymasuj stopy ( jeśli masz wysoką gorączkę, do masażu użyj również octu jabłkowego) i włóż wełniane skarpety. Ciepło uaktywnia strefy refleksologiczne stóp, dzięki czemu rozpoczyna się proces zdrowienia organizmu.

 

3. ) W celu obniżenia gorączki należy pić ciepłe herbatki ziołowe o działaniu napotnym np.:z malin, lipy, czarnego bzu, porzeczki z dodatkiem miodu – w ilości od 1 do 3 litrów.

*łyżeczkę kwiatu lipy i owoców czarnego bzu parz 10 minut w szklance wrzątku i wypij ciepłe przed snem. Lipa uspokaja, działa napotnie i nasennie, łagodzi kaszel. Czarny bez obniża temperaturę, zmniejsza ból głowy i łamanie w kościach.

 

4. ) Skuteczne są także naprzemienne prysznice: gorący i lekko ciepły, ale nie zimny, przez 2-3 minuty. Jeżeli pomimo tego gorączka nie spada i wzrośnie powyżej 39°C należy zażyć preparat z paracatemolem lub ibuprofenem.

 

5. ) Sprawdzonym u mnie sposobem na skrócenie czasu trwania choroby jest stosowanie diety. Przez pierwsze 2-3 dni jem  wyłącznie owoce i warzywa oraz świeżo wyciśnięte z nich soki. W trakcie choroby nie karmisz ciała tylko chorobę.
Najlepszymi antybiotykami z apteki natury są : cebula, czosnek, cytryna, owoce i liście malin oraz miód.

 

*trzy cebule pokrój w plasterki i układaj w słoiku warstwami, przesypując cukrem lub miodem. Po kilku godzinach cebula puści sok. Pij łyżkę dwa lub trzy razy dziennie. Cebula oczyszcza nos i zatoki, niszczy wirusy i bakterie.

 

*zmiel 10 główek czosnku i 1 kg obranych cytryn, dodaj szklankę miodu. Czosnek zawiera flawonoidy które działają przeciwzapalnie .

 

* w kubku gorącego mleka rozpuść łyżeczkę miodu, łyżeczkę masła i pół łyżeczki kurkumy.

Miód łagodzi ból gardła, masło dodaje energii, kurkuma zwalcza stany zapalne.

 

Przepis na bardzo szybkie pozbycie się bólu gardła ( mało przyjemny ale niezwykle skuteczny)

*weź  plasterek świeżego imbiru, włóż do ust pogryź przez chwilę do uzyskania soku . Połknij sok , miąższ wypluj. Dla złagodzenia ostrego smaku możesz przegryźć łyżeczką miodu. Kuracja ta w bardzo szybki sposób likwiduje ból gardła.

 

*kolejnym sprawdzonym przepisem  na pozbycie się bólu gardła ( leczy nawet ropne stany), jest płukanie wodą utlenioną. W tym celu weź szklankę letniej wody, dodaj łyżeczkę wody utlenionej i pukaj gardło do zużycia całej ilości. Zabieg powtarzaj trzy razy dziennie.

*zmiksuj 300g marchwi, 90 g buraka i 90 g świeżego ogórka. Pij szklankę soku rano i wieczorem. Sok łagodzi grypę, pomaga przy: anemii, bezsenności, bólu głowy, katarze, zapaleniu krtani, bronchicie.

 

*w przypadku kataru polecam wkładanie na 10-15 minut 3-4 razy dziennie do nosa tamponów z waty zmoczonych w świeżym soku z cebuli.

 

Jeżeli chcesz w przyszłości uniknąć epidemii grypy polecam Ci  zastosowanie od października do kwietnia „odżywki” przeciwgrypowej wg przepisu prof. Michała Tombaka.

Oto przepis na jej przygotowanie:

*2 cytryny zetrzyj na tarce, usuwając uprzednio pestki. Rozdrobnij 4 główki obranego czosnku. Wszystko ze sobą wymieszaj i zalej 1,5 l gotowanej wody. Odstaw na 3 dni w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej. Potem roztwór odcedź i trzymaj w lodówce. Spożywaj po 1 łyżce stołowej na czczo i wieczorem przed snem ( dzieci po 1 łyżeczce). 

 

 

Podobało się ? Podziel się !

klikając w wybrany baner społecznościowy